Workshop
Body Percussion
Voor de wat oudere leerlingen gaan we all the way in onze workshop Body percussion. Aan de hand van enkele vaste ritmes spelen we mee op bekende liedjes. Zo helpen we hen enerzijds om te bewegen en een ritmegevoel te kweken, maar anderzijds ontwikkelen we ook hun liefde voor muziek.
Dankzij body percussion worden leerlingen zich meer bewust van hun eigen lichaam. Welk geluid kunnen ze maken als ze op hun borst slaan of op de grond stampen? Anderzijds is het voor die doelgroep ook net perfect om wat meer expressief met muziek te leren omgaan en tijdens de workshop eens goed uit hun schulp te leren/durven komen.
Wat is body percussion?
Bij body percussion maak je muziek met je handen en je voeten. Dit doen we door reeksen van bewegingen af te wisselen en te herhalen. Bij sommige oefeningen speel je gewoon de ritmes, bij andere volg je bestaande muziek.
In deze workshop leer je
Geluiden maken met je lichaam
De focus van deze workshop is geluid maken met je eigen lichaam. Dit doen we aan de hand van vaste bewegingen die doorheen de workshop terugkomen.
Het eigen lichaam ontdekken
Elk van onze workshops met body percussion heeft tot doel om het eigen lichaam verder te ontdekken en te leren hoe verschillend elk deel van het lichaam is, qua beweging én geluid.
Ritmes aanleren en reproduceren
Tijdens de workshop krijgen de leerlingen eerst bewegingen aangeleerd die ze daarna binnen vaste ritmes herhalen. Zo kunnen ze meespelen op de muziek.
Ritmes op de partituur
De ritmes die de leerlingen aangeleerd krijgen, volgen dezelfde structuur als een muziekpartituur. Sommige bewegingen volgen elkaar sneller op dan andere.
Muzikale workshops in het basisonderwijs
Betaalbare workshops aanbieden voor de leerlingen van het basisonderwijs én hun leerkrachten helpen om muziek vaker en eenvoudiger te gebruiken in de klas, dat is mijn doel. Want muziek, dat moet vooral tof zijn, zelfs als je er stiekem ook een paar leerplandoelen mee afvinkt.
Hoe ik het doe? Dat lees je in deze blog.
Benodigd materiaal
een groot scherm met HDMI-aansluiting
stroompunten: 2 vrije stopcontacten
Leerplandoelen
bewegingen uitvoeren op een opgelegd ritme
improviseren en experimenteren met klankbronnen
muzikale impressies opdoen met aandacht voor klankeigenschap
motorische basisbewegingen aanwenden in gevarieerde en complexe bewegingssituaties
de klankwaarde van muziekinstrumenten gebruiken in een muzikaal samenspel
geconcentreerd bezig zijn met een bewegingstaak
Praktisch
Aanwezigheid en medewerking van de leerkracht tijdens de workshop is vereist.
Workshops duren gemiddeld 40 minuten, binnen een lestijd van 50 minuten. Dat geeft voldoende tijd om binnen te komen in het lokaal en alles mooi af te ronden na de workshop.
Banken en ander materiaal verplaatsen of aan de kant schuiven aan het begin van de workshop, gaat ten koste van workshoptijd.
Voor deze workshop is het belangrijk dat er een parkeerplek, dicht bij de plaats van de workshop, beschikbaar is voor de instructeur.
Vaak gestelde vragen
Brengt de instructeur zelf alle materiaal mee?
De instructeur voorziet al het didactisch materiaal dat nodig is voor deze workshop.
Het materiaal dat nog door jullie voorzien moet worden, vind je hierboven onder het kopje 'benodigd materiaal'.
Aarzel niet om ons bij vragen over het materiaal te contacteren!
Welke aansluiting is nodig voor het scherm / smartboard?
Voor deze workshop vragen we om een voldoende groot scherm te voorzien, waarop alle deelnemers kunnen meevolgen (smart board, projectie, tv, ...). De laptop van de instructeur wordt aangesloten met een HDMI-aansluiting.
Het is belangrijk dat de vrije kabel lang genoeg is op de plaats waar de workshop wordt gegeven, zodat de instructeur de laptop eenvoudig kan aansluiten en bedienen. Vergeet niet om ook de afstandsbediening van het scherm klaar te leggen.
Kunnen er meer leerlingen deelnemen dan het aantal dat vermeld staat?
Helaas, dat is niet mogelijk. Onze workshops zijn afgestemd op het aantal deelnemers dat vermeld staat, zowel qua invulling als naar beschikbaar materiaal. Extra leerlingen laten deelnemen aan de workshop is daarom niet mogelijk, ook niet als het er maar 1 of 2 zijn.
Als er meer leerlingen willen deelnemen aan de workshop, kan de workshop ook meerdere keren georganiseerd worden op dezelfde voormiddag. Of we komen met plezier een extra keer langs op jullie school om samen nog meer leuke muziek te maken.
Kan ik ergens foto's of filmpjes zien van deze workshop?
Helaas is het niet zo eenvoudig om foto's en filmpjes van onze workshops, waarop minderjarigen te zien zijn, te publiceren of door te sturen. Aangekochte stockbeelden zijn dan weer niet zo nuttig om te delen. Daarom vind je op onze website geen beeldmateriaal terug.
In plaats daarvan proberen we zo goed mogelijk te omschrijven wat de workshop precies inhoudt, wat je leert en (in veel gevallen) aan welke leerplandoelen er gewerkt wordt. Zo krijg je toch een goed beeld van wat je mag verwachten.
Heb je nog vragen? Aarzel niet om ons een bericht te sturen.
Secundair of hoger onderwijs?
Alle workshops, nascholingen en teambuildings op deze website zijn afgestemd op het basisonderwijs. Daarnaast hebben we ook heel wat muzikale activiteiten voor het secundair en hoger onderwijs.
Bekijk het aangepast aanbod op Muziekvonken.be.
Hoe werken onze punten?
We streven ernaar om leerlingen op een toegankelijke manier enthousiast te maken over muziek. Dat doen we door betaalbare workshops aan te bieden voor gemiddeld 2,65 euro per leerling.
Hoe? Dankzij ons puntensysteem.
Je boekt ons per halve dag, daarvoor krijg je 8 'punten'. Bij elke workshop staat vermeld hoeveel punten die waard is. De punten komen overeen met de tijd die nodig is om de workshop te geven + de tijd die nodig is om het materiaal klaar te zetten en nadien terug op te ruimen.
Vervolgens kunnen jij en je collega's naar hartelust de verschillende workshops die we aanbieden gaan combineren. Een beetje zoals food sharing dus, maar dan met toffe en inspirerende muziekworkshops voor het basisonderwijs. Door workshops voor grote groepen te combineren met workshops voor kleinere groepen, kunnen we samen de kost per leerling drukken.
Contact opnemen