Vervang je schoolkrantje of -blog door een podcast | Muziekvonkjes

blog

Vervang je schoolkrantje of -blog door een podcast

Heeft jouw school een schoolkrantje of schoolblog? Dan weet je vast wel hoeveel tijd er kruipt in het samenstellen ervan. Waarom niet overschakelen naar een podcast? Hieronder drie voordelen van podcasts op school.

Heb je een beetje hulp nodig? Volg dan onze nascholing 'Podcast maken', zodat je met je leerlingen aan de slag kan.

1. Het is een échte trend

Hou je vast: maar liefst 1 op de 3 Belgen luistert naar een of andere podcast. In Nederland is dat zelfs bijna de helft. Met een podcast ben je dus helemaal mee met de laatste trend. Zeker omdat kinderen steeds meer vertrouwd raken met media zoals TikTok is de stap naar een podcast snel gezet.

Bovendien is een podcast maken helemaal niet zo duur. Met één microfoon van zo'n 75 euro heb je alles in huis om naar hartelust te podcasten met de leerlingen.

Om de podcast nog leuker te maken, kan je er ook stukjes muziek in verwerken. Hoe dat moet, leggen we je uit in onze nascholing 'Muziek bewerken'.

2. Het vraagt minder werk

Het klinkt misschien gek, maar er kruipt een pak minder tijd in het maken van een podcast dan in het schrijven, vormgeven en zoeken naar foto's voor zo'n krantje. En als je er even over nadenkt is dat helemaal niet zo onlogisch, want wat je opneemt is - na een klein beetje knip- en plakwerk - ook exact wat er in de podcast terechtkomt. Je hoeft geen teksten na te lezen en te verbeteren, je moet geen foto's in een lay-out stoppen of tekeningen inscannen ... puur natuur de échte stem van de leerling én de leerkracht. Oh ja, ook dat probleem van kinderen onherkenbaar maken op foto's in verband met portretrechten enzo ... verleden tijd!

Het enige voorbereidende werk dat je hebt is per uitzending een draaiboek maken, maar op zich is dat niet anders dan bij het samenstellen van zo'n krantje of het posten van een blog en uiteraard hebben we ook hier enkele praktische tips voor.

3. Je bereikt meer ouders

Misschien nog de belangrijkste om mee te nemen naar de volgende werkgroep van het schoolkrantje: met een podcast bereik je meer ouders. 

Hoe? Hun e-mails zitten op hun telefoons, tablets, laptops ... deze nieuwe vorm van media vraagt niet om aan een tafel te zitten en te bladeren door een krantje. En in tegenstelling tot een blog kunnen podcasts ook beluisterd worden op weg naar of van het werk, tijdens het koken, ...  ze kunnen overal en altijd worden geraadpleegd.

Bovendien zijn er ook voordelen voor scholen die veel anderstalige leerlingen hebben. "Kom naar onze opendeurdag" in de eigen taal horen, klinkt misschien net wat uitnodigender dan een briefje in de boekentas?

Geïnspireerd? Lees verder over onze nascholing 'Podcast maken' of stuur ons een berichtje om te kijken hoe wij jullie op het juiste pad kunnen zetten.

Contact opnemen