Muzikale workshops in het basisonderwijs | Muziekvonkjes

blog

Muzikale workshops in het basisonderwijs

Zin om samen met je leerlingen BoomWhackers te ontdekken? Of wil je hen laten trommelen op emmers? Piano spelen in de klas of zelf liedjes schrijven? Met onze workshops kan het allemaal.

Meer muziek in de klas, daar gaan we voor bij Muziekvonkjes. Want het is niet alleen tof, het is ook gewoon belangrijk in de ontwikkeling van de leerlingen. We besparen je de wetenschappelijke uitleg, maar kort gezegd: dankzij muziek worden de hersenen op een andere manier geprikkeld, waardoor een groter deel van de hersenen wordt gebruikt om de leerstof te verwerken. Het helpt dus bij de ontwikkeling van het brein en meer specifiek om beter te leren lezen, rekenen en taal te begrijpen. En je traint er je concentratievermogen én motoriek mee. Fantastisch, toch?

Maar ... het is dus vooral ook héél leuk om te doen met je leerlingen. En dat is de basis.

Muziek in de klas, dat moet vooral tof zijn. Zélfs als je er stiekem ook een paar leerplandoelen mee afvinkt.

Dat is alvast hoe wij erover denken! En daar willen wij aan meehelpen, door:

  1. betaalbare workshops aan te bieden voor de leerlingen van het basisonderwijs
  2. én hun leerkrachten te helpen om muziek vaker en eenvoudiger te gebruiken in de klas.

Betaalbare workshops

Leerlingen op een toegankelijke
en toffe manier enthousiast maken
over muziek, dat doen we met onze workshops. Ons volledige aanbod is opgedeeld per leerjaar, zodat het eenvoudiger is voor jou als leerkracht om de juiste workshop in te plannen voor jouw leerlingen. Elke workshop is afgestemd op de leeftijd van de groep.

Zo hebben we voor body percussion:

  • een luisterverhaal voor K3 tot L2, waarbij de leerlingen actief meespelen in het verhaal
  • een initiatie voor L3 en L4, waarbij de basis van body percussion aan bod komt
  • én een volledige workshop voor L5 en L6 met heel wat bewegingen en ritmes.

Onze workshops toegankelijk maken doen we niet alleen op vlak van inhoud, maar ook op vlak van kosten. Gemiddeld kosten onze workshops 2,65 euro per leerling. Waarom? Net omdat we voorstander zijn van meer muziek in de klas. Hoe we onze workshops zo goedkoop kunnen aanbieden, lees je op de pagina over onze tarieven.

Vaker en eenvoudiger gebruiken in de klas

Naast de workshops voor leerlingen bieden we ook een aanbod van nascholingen voor leerkrachten aan. Muziek gebruiken in je klas is namelijk niet altijd een evidentie. Niet elke leerkracht is even muzikaal en voor veel leerkrachten is het niet zo duidelijk hoe ze nu precies met muziek moeten beginnen, onder andere omdat er zo'n grote keuze is op vlak van muziekinstrumenten. Zo'n nieuw instrument op eigen houtje leren, maakt hen dan weer wat onzeker, waardoor ze toch maar voor de veilige keuze van een cd'tje kiezen.

Tijdens onze nascholingen helpen we leerkrachten om muziek vaker in te zetten in de les en er samen met de leerlingen mee aan de slag te gaan.

Vier van onze nascholingen combineerden we in een uniek pakket, ideaal voor een pedagogische studiedag. In een halve dag tijd ontwikkel je nieuwe inzichten over muziek in de les en krijg je handige tools om elke dag muziek te gebruiken.

Waar we in de workshops direct naar de muziek gaan en de leerlingen enthousiast maken, focussen we in de nascholingen op een bredere invulling. We kijken niet enkel naar hoe je als leerkracht muziek kan spelen of gebruiken in de les, we kijken ook naar wanneer dat kan. Bijvoorbeeld tijdens het rekenen. Want zoals we hierboven al vertelden: muziek is niet alleen leuk, het is ook de ideale geleider om andere kennis vlot over te brengen.

Zo zie je bij onze workshops telkens enkele leerdoelen van de Vlaamse Overheid voor het basisonderwijs vermeld staan waarrond we werken. Die zijn soms heel uiteenlopend en zeker niet enkel gekoppeld aan muziek.

Meer weten? Aarzel dan zeker niet om ons een bericht te sturen.

Contact opnemen