Nascholing Piano voor de klas (module 1) | Muziekvonkjes

Nascholing

Piano voor de klas (module 1)

Waar

in een klaslokaal

Duur

4x 90 minuten

Klasgroepen

Leerkrachten

Aantal deelnemers

max. 15 deelnemers

Tarieven

Voor nascholingen en teambuildings werken we niet met ons puntensysteem, maar hanteren we tarieven per sessie.

Lees meer over onze tarieven of neem direct contact met ons op voor een prijsaanvraag.

Muziek in de klas is erg belangrijk doorheen het hele schooljaar. Wil je graag zelf piano kunnen spelen om je leerlingen te begeleiden bij het zingen van liedjes? Schrijf je dan samen met je collega's in voor deze workshopreeks 'Piano leren spelen voor de klas', specifiek ontworpen voor het basisonderwijs. Zo wordt muziek integreren in de lessen nóg leuker!

In 4 sessies van telkens 90 minuten krijg je de basis van het pianospelen onder de knie. Mét resultaat, want na deze reeks kan je vlot een pak eenvoudige kinderliedjes spelen die het lesgeven nog leuker maken.

Deze nascholing gaat door bij jou op school.

In deze workshop leer je

Opfrissen van de toonladder

Als leerkracht ben je vertrouwd met do-re-mi, maar dat is toch nog net iets anders als je een piano voor je hebt liggen. We starten bij de witte toetsen en leren je vlot alle noten terugvinden.

Melodie spelen op piano

Met losse noten alleen heb je natuurlijk niet voldoende. In de eerste sessies focussen we op het spelen van eenvoudige ritmes en melodieën a.d.h.v. een partituur.

Kruisen en mollen

Eens je partituren vlot kan naspelen op de witte toetsen, is het tijd om ook de zwarte toetsen te gebruiken. Deze halve toontjes maken een melodie nog interessanter.

Nummers veranderen van toonaard

Als laatste leer je ook hoe je een nummer kan transponeren of veranderen van toonaard, met andere woorden: hoe je ervoor kan zorgen dat het beter past binnen jouw stembereik.

Muzikale workshops in het basisonderwijs

Betaalbare workshops aanbieden voor de leerlingen van het basisonderwijs én hun leerkrachten helpen om muziek vaker en eenvoudiger te gebruiken in de klas, dat is mijn doel. Want muziek, dat moet vooral tof zijn, zelfs als je er stiekem ook een paar leerplandoelen mee afvinkt.

Hoe ik het doe? Dat lees je in deze blog.

Benodigd materiaal

een groot scherm met HDMI-aansluiting
stroompunten: 1 vrij stopcontact voor de instructeur is voldoende
een zitplek aan een tafel voor elke deelnemer en de instructeur
per deelnemer: een eigen hoofdtelefoon / oortjes met mini-jack-aansluiting

Praktisch

Deze nascholing bestaat uit 4 sessies van 90 minuten, die verspreid over 2 maanden worden georganiseerd bij jou op school.

Banken en ander materiaal verplaatsen of aan de kant schuiven aan het begin van de workshop, gaat ten koste van workshoptijd.

Voor deze workshop is het belangrijk dat er een parkeerplek, dicht bij de plaats van de workshop, beschikbaar is voor de instructeur.

Heb je een vraag? Stel ze hier
Ga verder

Vaak gestelde vragen

Brengt de instructeur zelf alle materiaal mee?

De instructeur voorziet al het didactisch materiaal dat nodig is voor deze workshop.

Het materiaal dat nog door jullie voorzien moet worden, vind je hierboven onder het kopje 'benodigd materiaal'.

Aarzel niet om ons bij vragen over het materiaal te contacteren!

Welke aansluiting is nodig voor het scherm / smartboard?

Voor deze workshop vragen we om een voldoende groot scherm te voorzien, waarop alle deelnemers kunnen meevolgen (smart board, projectie, tv, ...). De laptop van de instructeur wordt aangesloten met een HDMI-aansluiting.

HDMI-aansluiting

Het is belangrijk dat de vrije kabel lang genoeg is op de plaats waar de workshop wordt gegeven, zodat de instructeur de laptop eenvoudig kan aansluiten en bedienen. Vergeet niet om ook de afstandsbediening van het scherm klaar te leggen.

Welke aansluiting is nodig voor mijn hoofdtelefoon?

Voor deze workshop vragen we aan elke deelnemer om een eigen hoofdtelefoon of eigen in-ears mee te brengen. Deze heeft een mini-jack-aansluiting (3,5mm).

Jack-aansluiting

Hoofdtelefoons met een gewone jack-aansluiting (6,3mm) of oortjes die enkel verbinden via Bluetooth, kunnen dus niet gebruikt worden.

Door je eigen hoofdtelefoon mee te brengen werk je enerzijds comfortabel, maar anderzijds is het op deze manier ook hygiënischer.

Kunnen er meer personen deelnemen dan het aantal dat vermeld staat?

Helaas, dat is niet mogelijk. Onze nascholingen en teambuildings zijn afgestemd op het aantal deelnemers dat vermeld staat, zowel qua invulling als naar beschikbaar materiaal. Extra personen laten deelnemen is daarom niet mogelijk, ook niet als het er maar 1 of 2 zijn.

Als er meer personen willen deelnemen aan de nascholing of teambuilding, kan deze ook meerdere keren georganiseerd worden, ofwel op dezelfde dag of op een ander moment, afhankelijk van beschikbaarheid.

Kan ik ergens foto's of filmpjes zien van deze nascholing/teambuilding?

Helaas is het niet zo eenvoudig om foto's en filmpjes van onze eerdere nascholingen en teambuildings op andere scholen te publiceren of door te sturen. Aangekochte stockbeelden zijn dan weer niet zo nuttig om te delen. Daarom vind je op onze website geen beeldmateriaal terug.

In plaats daarvan proberen we zo goed mogelijk te omschrijven wat de nascholing of teambuidling precies inhoudt en wat je erin leert. Zo krijg je toch een goed beeld van wat je mag verwachten.

Heb je nog vragen? Aarzel niet om ons een bericht te sturen.

Secundair of hoger onderwijs?

Alle workshops, nascholingen en teambuildings op deze website zijn afgestemd op het basisonderwijs. Daarnaast hebben we ook heel wat muzikale activiteiten voor het secundair en hoger onderwijs.

Bekijk het aangepast aanbod op Muziekvonken.be.